20 juli 2024
Thumbnail voor ANVR en SGR sturen brandbrief met oproep tot steun aan staatssecretaris Keijzer

ANVR en SGR sturen brandbrief met oproep tot steun aan staatssecretaris Keijzer

LEUSDEN - Reisbrancheorganisatie ANVR heeft samen met garantiefonds SGR een brandbrief gestuurd aan staatssecretaris Mona Keijzer. De reisbranche loopt opnieuw enorme schade op na de nieuwe reisbeperkingen van de afgelopen weken. In de brief vragen de partijen om eenzelfde type ondersteuning als de evenementensector.


“De reisbranche staat met alle nieuwe reisadviezen in brand”, luidt de noodkreet van ANVR-voorzitter Frank Oostdam. “De annuleringen gaan vele tientallen miljoenen euro’s kosten, en dat is alleen nog maar op dit moment.” Eerder afgesproken faciliteiten zoals het Voucherfonds mogen niet meer worden ingezet voor nieuwe annuleringen. “Reisondernemingen komen acuut weer in de financiële problemen indien zij gehouden zijn om bij annuleringen de klant binnen 14 dagen geheel schadeloos te stellen.”

Volgens Oostdam zal de nieuwe schade ongetwijfeld leiden tot nieuwe en massale faillissementen in de reisbranche. De ANVR en SGR vragen allereerst om compensatie voor annuleringsschade die in 2021 is ontstaan. “Die compensatie zou mogelijk simpel vorm kunnen worden gegeven conform de afspraken die ook met de evenementensector zijn gemaakt.”

“En daarnaast willen we graag dat het Voucherfonds de nog niet gebruikte middelen, circa 150 miljoen euro, kan aanwenden voor de terugbetaling van geannuleerde reissommen aan consumenten waar geen vouchers zijn uitgegeven”, sluit Oostdam af. ANVR en SGR hopen op korte termijn met de staatssecretaris hierover in gesprek te gaan.