19 juni 2024
Thumbnail voor BAM gaat E-pier op Schiphol aardgasvrij maken

BAM gaat E-pier op Schiphol aardgasvrij maken

Schiphol en aannemer BAM zijn gestart met de vervanging van de klimaatsystemen op de E-pier. Dat duurt tot 2028. In plaats van verwarming met ketels op een gasaansluiting, komt er een extra elektrische warmtepomp en worden nieuwe luchtbehandelingskasten aangesloten op het bestaande warmte- en koudeopslagsysteem in de bodem.

Schiphol heeft als doel dat in 2030 alle eigen gebouwen op de luchthaven van het aardgas af zijn. De samenwerking met BAM op de E-pier is een stap in die richting.

Volgens de luchthaven worden de werkzaamheden zoveel mogelijk gebundeld en in fasen uitgevoerd, zodat de overlast voor passagiers en luchtvaartmaatschappijen op de E-pier beperkt blijft. Deze pier wordt gebruikt voor vluchten naar bestemmingen buiten de Schengenzone. Het gaat dan voornamelijk om intercontinentale vluchten.

“De E-pier gebruikte per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat getal moet in 2030 zijn teruggebracht naar 0”, zegt Sybren Hahn, Executive Director Schiphol Infrastructure. “Dat kan alleen door vernieuwing en vervanging van onze bestaande assets. Nieuwe klimaatsystemen zonder aardgas helpen om ons gasverbruik substantieel te verminderen.”