5 maart 2024
Thumbnail voor Coronapaspoort ingevoerd; vanaf nu geen quarantaine meer voor reizigers uit hele EU

Coronapaspoort ingevoerd; vanaf nu geen quarantaine meer voor reizigers uit hele EU

DEN HAAG - Per vandaag is het Europese coronapaspoort (het Digitaal Corona Certificaat) ingevoerd, waarmee geteste, gevaccineerde of recent besmette Europeanen vrij binnen de EU kunnen reizen. Daarom heeft Nederland nu voor de hele EU het quarantaineadvies geschrapt.


Tot en met gisteren (30 juni) werden reizigers uit oranje gebieden in de EU, zoals het vasteland van Spanje en de regio Lissabon, nog dringend geadviseerd om bij terugkeer in quarantaine te gaan, maar dat is vanaf nu niet meer het geval. Het gebruik van het Digitaal Corona Certificaat volstaat.

Het DCC werkt in Nederland via de CoronaCheck-app, die gedownload kan worden in de Play Store en App Store. In deze app kunnen reizigers een QR-code aanmaken om aan te tonen dat ze gevaccineerd zijn, recent negatief getest zijn of in de afgelopen 180 dagen corona hebben gehad.

Die QR-code kan men bijvoorbeeld op de luchthaven laten scannen. Omdat er de eerste dagen nog wel wat aanloopprobleempjes verwacht worden, is het verstandig om voor de zekerheid ook nog even een papieren bewijs van bijvoorbeeld een negatieve testuitslag mee te nemen.

In principe kunnen mensen met een DCC vrij reizen in de EU (en Schengen), maar lidstaten mogen aanvullende voorwaarden stellen. Zo verwachten sommige lidstaten dat je twee weken of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of willen ze alleen een negatieve PCR-test (en geen antigeentest).

De Nederlandse overheid adviseert om die reden om voor vertrek altijd de site wijsopreis.nl te checken. Daar staan de restricties per land.

Coronapaspoort Digitaal Corona Certificaat

Foto: Schiphol. Wie geen smartphone heeft, kan de QR-code ook uitprinten.

Quarantaine
Reizigers uit oranje gebieden buiten de EU kunnen nog wel het advies krijgen om na aankomst in Nederland in quarantaine te gaan. Voor sommige landen met besmettelijkere coronavarianten, zoals India, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Amerika, is het zelfs een plicht om in quarantaine te gaan.