19 mei 2024
Thumbnail voor Dagjesmensen in Venetië moeten toegangskaartje tonen

Dagjesmensen in Venetië moeten toegangskaartje tonen

Toeristen die een dagje Venetië willen bezoeken, moeten donderdag voor het eerst een toegangskaartje hebben. Het gaat om een proef op de drukste momenten in het jaar. De stad hoopt dat de maatregel helpt om de negatieve gevolgen van de enorme aantallen toeristen die naar Venetië gaan te beperken.

Er zijn voor dit jaar 29 drukke dagen aangemerkt. Voor die dagen moeten bezoekers online voor 5 euro een kaartje kopen. Er zijn wel uitzonderingen. Zo is een kaartje niet nodig bij een overnachting in de stad, voor kinderen jonger dan 14 jaar en voor mensen met een handicap. Wie geen ticket heeft, riskeert een boete van 50 tot 300 euro.

3,2 miljoen overnachtingen
Venetië trekt jaarlijks miljoenen toeristen, terwijl de stad 50.000 inwoners telt. In 2022 bleven alleen al 3,2 miljoen mensen overnachten in de stad. Daar komen nog eens tienduizenden dagjesmensen per dag bovenop.

De hoop is dat de verplichting om op drukke dagen een kaartje te kopen, mensen aanspoort om op rustigere dagen te komen. De opbrengsten helpen bovendien met het betalen van onderhoud.

Volgens de VN-organisatie UNESCO dreigt het werelderfgoed in gevaar te komen door de grote aantallen toeristen, plus het stijgende zeewater als gevolg van klimaatverandering. De Venetiaanse proef wordt met aandacht bekeken in andere gebieden waar veel toeristen komen. Ook in Amsterdam wordt Venetië vaak aangehaald als schrikbeeld van een stad die overlopen wordt door bezoekers.