16 juni 2024
Thumbnail voor Eerste weekend meivakantie goed verlopen op Schiphol, ook maandag korte rijen

Eerste weekend meivakantie goed verlopen op Schiphol, ook maandag korte rijen

SCHIPHOL - Na een positief verlopen eerste weekend van de meivakantie, is ook maandag de drukte op Schiphol beheersbaar. Reizigers moeten maandagochtend rond 9.30 uur gemiddeld 20 tot 30 minuten wachten tussen aankomst op de luchthaven en de beveiligingscontrole, meldt een woordvoerder. Volgens hem is de drukte voor Schiphol "prima behapbaar" en vergelijkbaar met afgelopen dagen.


In het eerste weekend van de meivakantie stonden er ondanks de grote aantallen passagiers relatief korte wachttijden. Maandag verwacht de luchthaven 66.000 passagiers te verwerken, het gemiddelde aantal per vakantiedag. Een derde van de passagiers is maandagochtend rond 9.30 uur langs de beveiliging geweest. Ook later op de dag is de verwachting dat Schiphol de drukte aan kan.

Vorig jaar was het vanaf de meivakantie zo druk op Schiphol dat reizigers urenlang moesten wachten en sommigen hun vlucht misten. Toen vertrokken gemiddeld 58.000 mensen per dag van de luchthaven. Om de drukte dit jaar beheersbaar te houden zet Schiphol meer beveiligers in en vertrekken 5 procent minder vluchten vanaf de luchthaven. Reisbureaus als TUI raden reizigers aan 2 tot 3 uur voor vertrek aanwezig te zijn.

Verschillende media hebben vorige week bericht over mogelijke wilde acties van bagagemedewerkers, platformpersoneel en passagiersafhandelaars deze meivakantie op Schiphol. Medewerkers zouden actie willen voeren vanwege de personeelstekorten, lage lonen en hoge werkdruk op de luchthaven. De woordvoerder meldt dat er "geen geluiden zijn" van wilde acties, waarbij vakbonden niet betrokken zijn.