20 juni 2024
Thumbnail voor ‘Emirates laat bij overstap naar NDC reisagenten in de kou staan’

‘Emirates laat bij overstap naar NDC reisagenten in de kou staan’

SCHIPHOL - Emirates stapt per 1 juli voor de verkoop van tickets over op NDC, maar dat levert hoofdbrekens op voor reisagenten. Volgens de ANVR is het amper mogelijk om op deze wijze boekingen te maken en ontstaat daardoor een ongelijk speelveld. “Agenten worden onvoldoende in staat gesteld om aan te sluiten op de NDC van Emirates.”


Volgens de ANVR is Emirates op dit moment niet te boeken via de NDC-platformen van de bestaande GDS’en. Ook via zogeheten aggregators is de content zo goed als niet beschikbaar, aldus de koepelorganisatie.

Een ander pijnpunt is dat de NDC-koppelingen van Emirates zijn gebaseerd op NDC-versie 17.2. Andere airlines zitten op de nieuwe 18.2 standaard. Volgens ANVR gaat niemand meer investeren in de oude standaard. 
Verder werken basisfunctionaliteiten niet of niet goed en stelt Emirates amper documentatie of technische ondersteuning beschikbaar, zo wordt geklaagd. Ook zijn agenten veel meer tijd dan voorheen kwijt met het verwerken van deze boekingen.

“Met andere airlines gaat de invoering van NDC best redelijk, maar wat Emirates nu doet, kan echt niet”, zegt Walter Schut, adjunct-directeur van ANVR. “Op onze brief hebben we een gratuit antwoord gekregen. Ons verzoek om overleg is afgewezen, want men wilde er niet over onderhandelen en gaven aan sowieso niks te willen wijzigen. Tja, dan houdt het op”.

'Open voor gesprek'
Emirates laat een in een reactie aan deze site weten te hebben aangeboden om met de ANVR in gesprek te gaan en zegt daar nog steeds open voor te staan. “Emirates zet zich in om onze reisbureaupartners te helpen groeien en nog betere producten en diensten te bieden aan reizigers, onze uiteindelijke klanten. Dit was de aanzet voor de lancering van ons wereldwijde NDC-enabled direct connect-platform, Emirates Gateway, dat onze reisbureaupartners toegang biedt tot gedifferentieerde ticketprijzen, ondersteunende producten en diensten, naast andere voordelen.”

De maatschappij vervolgt door te benadrukken dat reisbureaupartners Emirates-tarieven, producten en diensten kunnen blijven gebruiken en boeken via de GDS-providers waaraan Emirates deelneemt. “Om de hogere kosten die Emirates maakt via GDS-distributie te verminderen, zullen vanaf 1 juli 2021 voor boekingen via GDS een distributietoeslag in rekening worden gebracht.”