16 juni 2024
Thumbnail voor Frank Oostdam na faillissement d-reizen: dramatische klap voor reisbranche

Frank Oostdam na faillissement d-reizen: dramatische klap voor reisbranche

HOOFDDORP - D-reizen heeft laten weten failliet te zijn verklaard door de rechtbank in Haarlem. ANVR-directeur Frank Oostdam zag het faillissement aankomen en stelt dat dit gevolgen gaat hebben voor de hele reissector. “Ik hoop dat vandaag ook nog de boodschap wordt dat er wel een toekomst is voor retailing.”


“Het is een dramatische klap”, vertelt Oostdam aan Reisbizz.nl als reactie op het nieuws van vanochtend. Volgens Oostdam is de klap het grootst voor de medewerkers, maar wordt ook de reissector getroffen. “D-reizen is een iconisch bedrijf dat geschiedenis heeft geschreven. Zij namen een belangrijke centrale plek in de reisbranche in en werkten samen met de grote touroperators, maar ook met de kleine en middelgrote ondernemingen.”

In 1965 begon d-reizen onder Dirk van den Broek als touroperator en is van daaruit gegroeid tot wat het voor het faillissement was. “In de jaren 80 koos d-reizen ervoor om zich volledig toe te leggen op het retailen, het verkopen van vakanties in reisbureaus”, gaat Oostdam verder. “Met hun keten van reisbureaus verkochten zij op grootschalige unieke manier reizen. Het is zonde dat het zo ver heeft moeten komen.”

Voor de ANVR-directeur kwam de aankondiging van het faillissement niet als een complete verrassing. “Het ging al een tijdje niet zo goed, dat is geen geheim”, aldus Oostdam. “Het zat er dus al aan te komen. Je hebt dan nog de hoop dat de directie een plan b heeft, maar dat heeft helaas niet zo mogen zijn.”

Voucherfonds
Volgens Oostdam had het faillissement van d-reizen niet voorkomen kunnen worden met het eerder doorkomen van de goedkeuring van het voucherfonds. “Het zat er al een tijdje aan te komen. Dat de Europese Commissie wat langer nodig had om het voucherfonds goed te keuren, is het laatste zetje geweest voor d-reizen.”