14 juni 2024
Thumbnail voor Ook dinsdag bijna geen treinen van en naar Schiphol

Ook dinsdag bijna geen treinen van en naar Schiphol

SCHIPHOL - Net als maandag zullen er dinsdag weinig treinen rijden van en naar Schiphol door de staking van het NS-personeel. Alleen op het traject Amsterdam Centraal - Schiphol rijden er die dag reguliere treinen. De NS heeft besloten om verder alle verbindingen preventief te schrappen om een enorme chaos te voorkomen. Wel blijft de Thalys Schiphol verbinden met België en Frankrijk.


Wie niet tussen Amsterdam en Schiphol reist, wordt door de NS geadviseerd om ander vervoer te zoeken of thuis te blijven. Maandag reden er nog wel enkele treinen van Schiphol richting Den Haag, Utrecht en het noorden en oosten van Nederland, maar die worden dinsdag dus ook geschrapt. 

Maandag staakte het NS-personeel in delen van Noord-Holland, dinsdag in midden-Nederland (waaronder Utrecht). Omdat laatstgenoemde regio het hart is van het Nederlandse spoornetwerk, wordt de invloed van de staking dusdanig groot dat de NS nu uit voorzorg heeft besloten om bijna alle treinen in heel Nederland te schrappen.

"De acties zijn (dinsdag, red.) gericht op Midden-Nederland. Veel treinen rijden van, naar of door dit gebied. Vanuit Utrecht rijden collega’s normaal gesproken treinen naar alle windrichtingen. Bovendien werken hier veel collega’s aan de dagelijkse coördinatie van personeel en treinen voor het hele land. Als zij het werk neerleggen, heeft dit verstrekkende gevolgen voor de dienstregeling in heel Nederland. Eerdere stakingsdagen hebben we ons tot het uiterste ingespannen om een betrouwbare en verantwoorde dienstregeling te bieden rondom de stakingsgebieden. Voor de aangekondigde staking van dinsdag zijn alle scenario’s op tafel geweest, maar we zien geen mogelijkheid om op een verantwoorde manier een dienstregeling te rijden", aldus de NS in een verklaring.

Het NS-personeel eist een forse loonsverhoging om gecompenseerd te worden voor de hoge inflatie. Ook zijn ze boos over de toenemende werkdruk als gevolg van het enorme personeelstekort bij de spoorwegen. Volgens de vakbonden kan een forse loonsverhoging een bijdrage leveren aan het verkleinen van het personeelstekort.