20 juni 2024
Thumbnail voor Oostdam blij met nieuwe aanpak reisadvisering, ‘komt alleen te laat’

Oostdam blij met nieuwe aanpak reisadvisering, ‘komt alleen te laat’

LEUSDEN - ANVR-directeur Frank Oostdam laat in een reactie aan Reisbizz.nl weten dat hij erg verheugd is met de beslissing van het Nederlandse kabinet om de aanpak van reisadvisering voor bestemmingen binnen de EU te wijzigen. Maar wel met een kritische noot: “Het besluit had eigenlijk op 1 juli al in moeten gaan”, aldus Oostdam.


“Er is de afgelopen weken hard geknokt om dit voor elkaar te krijgen. Ik hoop dat het kabinet nu ook snel gaat kijken naar bestemmingen buiten Europa, zodat er een breder aanbod aan bestemmingen komt. Dan kunnen we de maand augustus nog enigszins redden”, vertelt hij.

De ANVR heeft al geruime tijd aangedrongen op deze stap. Niet alleen om meer duidelijkheid te bieden aan vakantiegangers en reizigers, maar vooral ook omdat hiermee de reisadvisering beter aansluit bij de huidige status van de pandemie.

"Het is wel reuze jammer dat deze beslissing niet meteen met de introductie van het digitale corona certificaat (DCC) per 1 juli jl. is genomen. Dat had ervoor gezorgd dat het voor zowel reisondernemingen als vakantiegangers een mooie vakantiezomer zou zijn geworden. Maar vanzelfsprekend is de reissector opgetogen dat het kabinet alsnog heeft besloten de reisadvisering te wijzigen", vervolgt Oostdam.

Belangrijk in de nieuwe aanpak is dat voor terugkeer naar Nederland vanuit een geel land met ingang van zondag 8 augustus aanstaande altijd een DCC moet kunnen worden overlegd, overigens ook bij terugkeer uit niet EU-landen. Voor niet-volledig gevaccineerden geldt dat een PCR-test bij terugkeer niet ouder mag zijn dan 48 uur, een antigeentest niet ouder dan 24 uur.