17 mei 2024
Thumbnail voor Reizen per trein: Een uitstekend duurzaam alternatief

Reizen per trein: Een uitstekend duurzaam alternatief

HUIZEN - Onder reizigers groeit het bewustzijn om niet enkel unieke reiservaringen, maar ook duurzaamheid op te zoeken. In de afgelopen jaren heeft duurzaam toerisme zijn vleugels uitgeslagen over bedrijven en landen wereldwijd. De VvKR legt uit waarom dit zo belangrijk is.


Hoe 'groen' is die zakelijke of toeristische bestemming nu echt? Dat zijn het soort vragen dat de reiziger deze dagen bezighoudt. Een belangrijke eerste stap richting duurzamer reizen is om eens de trein te pakken in plaats van het vliegtuig.

Trees for All
Meer dan 55 procent van de CO2-uitstoot van een vakantiereis komt door vervoer. Door de reiziger een duurzamer alternatief te bieden, halen we dit getal gezamenlijk naar beneden, en dragen we bij aan de bescherming van de aarde. Wanneer er voor de trein wordt gekozen in plaats van reizen per vliegtuig of per auto zorgt dit voor een besparing van 35 procent in alle CO2-uitstoot op vakanties.

Daarmee is de trein dus een uitstekend, duurzaam alternatief. Mocht een treinreis echt niet mogelijk zijn, verdiep je dan eens in CO2-compensatie. Via organisaties als, o.a. Trees for All, waar VvKR mee samenwerkt, heb je de mogelijkheid de CO2-uitstoot van je vliegreis te compenseren en je bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld.

Ecologische voetafdruk
Duurzaam reizen heeft als doel een manier te vinden om toerisme op lange termijn in stand te houden zonder de natuurlijke en culturele omgevingen te beschadigen. Dit wordt dus gedaan door de ecologische voetafdruk te verkleinen. De ecologische voetafdruk is een term voor de grond die je gebruikt om in en op te leven.

Het reizen per trein is dus een van de manieren om deze voetafdruk te verkleinen. Mocht je echter niet per trein naar een bestemming kunnen reizen, dan kan je nog altijd je ecologische voetafdruk verkleinen door op locatie zo veel mogelijk per trein te reizen. Wie reist per trein, staat vaak oog in oog met de mooiste landschappen. Daarnaast is overnachten in de trein ook een unieke ervaring. Er zijn dus voldoende mogelijkheden om je droomreis werkelijkheid te maken, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan een mooiere wereld.