16 juni 2024
Thumbnail voor Schiphol-topman Dick Benschop: ‘Er komt een slot op de deur’

Schiphol-topman Dick Benschop: ‘Er komt een slot op de deur’

SCHIPHOL - Schiphol wil komende zomer een grens stellen aan het aantal beschikbare vluchten, afhankelijk van de op dat moment beschikbare hoeveelheid medewerkers. Dat kondigde Schiphol-topman Dick Benschop dinsdag in een persbijeenkomst aan. Met de maatregel wil de luchthaven de chaos van de afgelopen meivakantie voorkomen. “Er komt een slot op de deur. We willen met deze maatregel ook het vertrouwen herstellen.”


“Dit is het laatste wat je als luchthaven wilt, maar het is niet anders”, zegt de topman. Benschop noemt het een vorm van regulering. “Er bestaat al regulering op grond van baancapaciteit, milieu en onderhoud, maar nu gaan we ook reguleren op grond van menskracht. Dat hebben we nog nooit zo gedaan.”

Schiphol inventariseert volgende week wat de vliegmaatschappijen en de touroperators aan vluchten willen uitvoeren in de zomerperiode en wat de luchthaven daar aan capaciteit van beveiliging en bagageafhandeling tegenover kan stellen. Benschop liet niet weten welk percentage van de vluchten door kunnen gaan. Wel staat vast dat het vliegverkeer in de zomer wordt beperkt en vakantiegangers zullen er rekening mee moeten houden dat vluchten worden uitgesteld of omgeboekt.

Tijdens de bijeenkomst bood de Schiphol-topman zijn excuses aan voor de chaos van afgelopen week. “De dienstverlening in de meivakantie was niet wat je van ons mag verwachten.” Ook komend weekend wordt er weer drukte verwacht op de luchthaven als veel reizigers terugkeren van een vakantie.