15 juli 2024
Thumbnail voor Toerismesector stuurt noodkreet naar Rutte: Stop niet met de steun na 1 oktober

Toerismesector stuurt noodkreet naar Rutte: Stop niet met de steun na 1 oktober

LEUSDEN - Gastvrij Nederland en VNO NCW hebben in een brief een noodkreet gedaan aan premier Rutte namens een groep ondernemers met onder meer touringcarbedrijven, hotels en reisondernemingen. Ook de ANVR schaart zich achter de noodkreet. “Als de steun per 1 oktober stopt, komt de reisbranche in grote problemen”, stelt ANVR-woordvoerster Mirjam Dresmé.


“Het is voor onze bedrijven en branches cruciaal dat de beoogde versoepelingen van de coronamaatregelen per 20 september onverkort doorgaan”, luidt de brief aan de premier. “Macro gezien mag het goed gaan, op microniveau is het verhaal heel anders.” In gesprek met Reisbizz.nl stemt Dresmé hiermee in. “Wij begrijpen best dat er op een gegeven moment gestopt moet worden met de steun. Maar wij begrijpen niet dat er 1,5 jaar lang steun wordt gegeven aan de ondernemingen om de klap te boven te komen en dat je dan met het zich op de haven de steun stopt. Dat is pure kapitaalvernietiging.”

De ANVR wil met klem het kabinet verzoeken om voor de sectoren die zo hard zijn getroffen de steun voorlopig door te zetten. “Verre reis specialisten kunnen al 1,5 jaar hun werk niet meer doen. En nog steeds worden we beperkt in het reizen door overheidsregels. Europa is dan wel bereisbaar, maar de rest van de wereld staat nog steeds op oranje en rood. Je kan niet zeggen als overheid zijnde dat het reizen wordt verboden, maar dat de steun tegelijkertijd stopt. Dat vinden wij onacceptabel”, gaat Dresmé verder.

Gesproken in het kabinet
Vrijdag wordt er in het kabinet gesproken over het verlengen van de steun, waar er vooralsnog vanuit wordt gegaan dat die stopt per 1 oktober. In de brief aan premier Rutte vragen de ondernemers begrip voor hun situatie en bovenal maatwerk om ook voor hun bedrijven toekomstperspectief te houden. Samen met vertegenwoordigers van hun brancheorganisaties willen zij met het kabinet om tafel om oplossingen te zoeken voor hun brancheorganisaties.