24 juni 2024
Thumbnail voor Venetië gaat experimenteren met entreeticket voor dagtoeristen

Venetië gaat experimenteren met entreeticket voor dagtoeristen

VENETIË - Venetië begint komend voorjaar met een test om toeristen die slechts een dag naar de historische stad willen een entreeticket te laten kopen. De gemeenteraad stemde dinsdag in met het plan, waar al jaren over gesproken wordt in de Italiaanse trekpleister.


Dagjesmensen moeten straks 5 euro betalen om het oude centrum in te mogen. De bestuurders van Venetië hopen op deze manier de massale toestroom van toeristen iets te beperken. Per dag komen er soms wel 100.000 mensen naar de stad om de beroemde grachten en het San Marcoplein te bekijken. Toeristen die in een hotel in de stad slapen hoeven het ticket niet te kopen, omdat zij meerdere dagen blijven. Ook kinderen onder de 14 jaar hoeven niet te betalen.

Het experiment wordt uitgevoerd op dertig dagen verspreid over 2024, vooral op drukke feestdagen en in het weekend.

Het plan voor de entreetickets is al eerder aangekondigd, maar werd vervolgens weer uitgesteld uit angst voor teruglopende inkomsten en omdat het de bewegingsvrijheid van mensen zou beperken. Critici denken echter dat het systeem niet zal helpen om de bezoekersaantallen terug te dringen en zien het slechts als een symbolische actie.

De werelderfgoedorganisatie UNESCO waarschuwde in juli nog dat Venetië "onomkeerbare" schade dreigt op te lopen door het massatoerisme, in combinatie met klimaatverandering en andere problemen. UNESCO wil de stad daarom op de lijst met bedreigd erfgoed plaatsen en vroeg het stadsbestuur van Venetië om maatregelen te nemen.