25 juni 2024
Thumbnail voor Duurzaam genieten op Tenerife

Duurzaam genieten op Tenerife

Dit is een persbericht.

AMSTERDAM - De trend om duurzaam te reizen zit al een paar jaar in de lift, maar is straks na de pandemie juist nog belangrijker. Veel reizigers zijn bewust met het milieu bezig en kiezen steeds vaker voor duurzame opties tijdens hun vakantie; niet alleen een milieuvriendelijke vervoersmethode, maar ook voor hotels met duurzame producten en restaurant die worden bevoorraad door lokale producenten. Ook voor deze vakantiegangers biedt het Canarische eiland Tenerife verschillende initiatieven om het milieu zo min mogelijk te belasten.


We hebben daarom die tips – voor zowel eten, slapen als leuke uitjes - voor je op een rij gezet die niet alleen geweldig zijn om te beleven, maar ook nog eens bijzonder duurzaam.

Walvissen spotten
Een groot deel van de zee aan de westkust van Tenerife is benoemd tot de eerste Whale Heritage Site van Europa. Whale Heritage Sites zijn bestemmingen waar je op duurzame en verantwoorde manier walvissen en dolfijnen in hun natuurlijke habitat kan bekijken, en dit alles op een respectvolle manier. Veel aanbieders van deze tours op Tenerife zijn aangesloten bij het ‘Quality Charter’, wat betekent dat zij zich er vrijwillig aan toewijden een eersteklas toeristische dienstverlening te bieden die diervriendelijk is, waarbij het doel is om de effecten van de tours op het leven onder water tot een minimum te beperken. Zie de lijst met bedrijven via deze website.

Hiken in de natuurparken
Een actieve manier is te voet alle natuurlijke hoeken van het eiland te ontdekken. Tenerife telt 43 beschermde natuurgebieden die bijna de helft van het eiland in beslag nemen, waardoor het als een echt wandelparadijs gezien wordt. De routes wisselen af met adembenemende uitzichten op zee tot aan eindeloze laurierbossen. Een unieke ervaring is een wandeling op de El Teide vulkaan, door het zwarte lavagesteente krijg je het idee dat je alleen op de maan bent beland. Met honderden kilometers aan goede bewegwijzerde routes waar de natuurparken over beschikken, valt er genoeg te beleven.

Op ontdekkingsreis door de lucht
De horizon op Tenerife is bijzonder helder, wat het eiland een ideale plek maakt om naar de sterren te kijken. Het eiland biedt plaats aan het Teide Observatorium, een internationaal astrofysisch instituut, waar een team van wetenschappers vanuit de hele wereld voortdurend aan het werk zijn. Maar de sterren zijn niet alleen voor wetenschappers de moeite waard om te bekijken, ook voor toeristen is het een ervaring die niet overgeslagen mag worden bij een bezoek aan het eiland. Op bepaalde dagen in het jaar komen liefhebbers vanuit de hele wereld naar Tenerife om te genieten van meteoorregens, of om sterrenbeelden, planeten of satellieten te zien. Daarom is het Teide Nationaal Park als eerste toeristische bestemming ter wereld aangewezen als zogenaamde Starlight-bestemming.

Genieten van de duurzame keuken van Tenerife
Zonder te genieten van de smaakvolle gerechten van Tenerife kan een bezoek aan het eiland natuurlijk niet meegeteld worden als een échte vakantie. Maar niemand hoeft te treuren, Tenerife biedt veel verschillende restaurantjes waar voor iedereen iets tussen zit. Voor degene die graag zijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk wil houden, zijn er erg leuke duurzame opties als het aankomt op uitgebreid dineren.

  • Als eerst is Panzaburro Gastrotasca in de hoofdstad Santa Cruz een echte aanrader. Eigenaren Narcisco Dorta en Oscar Garcia zijn fervente aanhanger van de KM0 filosofie. De ingrediënten die gebruikt worden voor de meest overheerlijke Canarische gerechten komen dan ook rechtstreeks uit hun eigen moestuin in het Anaga Natuurpark. Alle producten zijn biologisch en ecologisch en ze doen voortdurend onderzoek naar innovatie van hun producten en recepten. 
  • Toch iets meer van de exotische keuken? Dan is San Hô in Costa Adeje, te vinden in het zuiden van het eiland, een geschikte optie. Met het gebruik van lokale producten wordt het menu getransformeerd tot een authentieke reis waar de aroma’s van de Canarische Eilanden, Japan en Peru samenkomen.
  • En vergeet zeker El Calderito de la Abuela niet te bezoeken. Het restaurant is te vinden in Puerto de la Cruz, aan de noordkant van het eiland. De authentieke gerechten worden gemaakt van de beste lokale producten en zijn voorzien van een moderne twist. Bovendien beschikt dit restaurant over een spectaculair uitzicht over de vallei en de aangrenzende oceaan.
  • Verderop in Puerto de la Cruz kunnen bezoekers genieten van de verfijnde gerechten van El Taller Seve Díaz. Het restaurant is gebaseerd op de klassieke mediterrane keuken, aangevuld met eigentijdse combinaties van smaken. Chef Seve weet zijn gasten altijd weer te verrassen met zijn seizoensgebonden gerechten.

Milieuvriendelijke verblijven op Tenerife
Een duurzame reisgids is natuurlijk niet compleet zonder unieke accommodaties. Gelukkig heeft Tenerife meer dan genoeg verrassende en milieuvriendelijke verblijven om je reis helemaal compleet te maken.

  • Hotel Rural Ohana vind je in La Esperanza Forest. Dit charmante hotel maakt gebruik van ecologische producten en biedt een complete ervaring in een milieuvriendelijke stijl. Hier kan genoten worden van de beste wijnen die de Canarische eilanden te bieden hebben, terwijl je geniet van de verschillende nationale gerechten die de lokale keuken te bieden heeft.

Hotel Rural Ohana

  • Casa Rural Finca El Picacho is de plek om een te worden met de natuur. Het bestaat uit een landhuis en verschillende appartementen op een stijlvol resort. Beide plaatsen zijn omgeven door natuurlijk rijkdom van Canarische flora en fauna, midden tussen de wijngaarden, laurierbossen en traditionele landbouw. Daarnaast zetten ze zich helemaal in voor duurzaam reizen, wat beloond is met het prestigieuze Biosphere certificaat voor hotels. 
  • Voor een echt landelijke ervaring is Las Vigas de geschikte plek. In het zuiden van Tenerife ligt de 200 jaar oude boerderij. Elk hoekje, elk detail, elk element van het terrein heeft zijn eigen stukje geschiedenis, zoals de vulkanische wanden die gebruikt werden voor de opslag van landbouwproducten, die vandaag de dag dienst doen als wijnkelder. Het verblijf zal het bewustzijn van leven middenin de natuur sterk vergroten, niet in de laatste plaats door de activiteiten en workshops die gegeven worden over de streek van Arico en Fasnia.

Las Vigas

Biosphere Sustainable Destination
Niet alleen de genoemde activiteiten, restaurantjes en accommodaties zijn milieuvriendelijk op Tenerife. Het gehele eiland heeft internationale erkenning gekregen met het Biosphere-certificaat, dat staat voor een duurzame bestemming. Deze grote mijlpaal is het startsein voor de vele verbeteringen die op het eiland gaan volgen om samen Tenerife een nog duurzamere vakantiebestemming te maken. Meer informatie: biospheretourism.com/en