14 juli 2024
Thumbnail voor ACM dreigt drie reisaanbieders met dwangsom om misleiding prijzen

ACM dreigt drie reisaanbieders met dwangsom om misleiding prijzen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt drie aanbieders van pakketreizen een last onder dwangsom op omdat de prijzen voor consumenten tijdens het boeken verspringen. Hierdoor kunnen vakantiegangers hun reis niet boeken tegen de eerder getoonde prijs en dit mag niet, stelt de marktwaakhond.

De ACM dwingt de aanbieders de prijzen goed te vermelden. Het is niet bekendgemaakt om welke reisaanbieders het gaat. Het algemene uitgangspunt van de ACM is dat consumenten erop moeten kunnen vertrouwen dat ze de reis kunnen boeken voor de eerste prijs die wordt getoond. Deze prijs mag en kan veranderen als consumenten meer details invullen over de reis en het reisgezelschap. Maar als je de oorspronkelijk aangeboden reis zonder aanpassingen wil boeken, dan moet dat kunnen voor het bedrag van het oorspronkelijke aanbod.

Bali
Als de reis niet voor deze prijs geboekt kan worden, is er sprake van misleiding. Tijdens het onderzoek heeft de ACM vastgesteld dat de oorspronkelijke prijs vaak niet de prijs is waarvoor mensen uiteindelijk boeken. De prijzen werden zowel lager als hoger. Zo werd bijvoorbeeld een reis naar Bali aangeboden voor 3 personen voor 2.400 euro. Als je deze reis daadwerkelijk ging boeken, werd de prijs van dezelfde reis tijdens het boeken verhoogd naar 3.000 euro, een prijsstijging van 25 procent.

De dreigende boetes komen voort uit een onderzoek naar prijsverspringingen en het juist vermelden van prijzen, inclusief verplichte bijkomende kosten zoals toeristenbelasting. In het begin 2022 aangekondigde onderzoek heeft de ACM twaalf aanbieders van pakketreizen gecontroleerd, die bijna allemaal de verplichte bijkomende kosten onjuist vermeldden. De toezichthouder ziet wel dat reisaanbieders de verplichte bijkomende kosten nu correct vermelden.