23 mei 2024
Thumbnail voor ANVR woedend na stopzetten steun: Kabinet laat reisbranche in moeras zakken

ANVR woedend na stopzetten steun: Kabinet laat reisbranche in moeras zakken

LEUSDEN - Na het nieuws dat het kabinet de knoop heeft doorgehakt over het stopzetten van de coronasteun, is reisbrancheorganisatie ANVR woedend. “De coronasteun wordt stopgezet, maar het kabinet blijft wel vasthouden aan reisbeperkingen voor praktisch alle landen buiten Europa.” Volgens de ANVR zal de reisbranche reizen gaan uitvoeren als de klant dat wil en dat veilig kan.


Het kabinet stelt dat iedereen die dat wil volledig gevaccineerd kan zijn, waardoor contactbeperkende maatregelen steeds verder kunnen worden opgeheven en de economie wordt geopend. Het voortzetten van coronasteun zou een verstorende werking hebben voor het herstel van de economie. “Dat geldt misschien voor de meeste sectoren, maar niet voor de uitgaande reisbranche: met uitzondering van EU-bestemmingen geeft dit kabinet nog steeds een ontradend reisadvies voor vrijwel de rest van de wereld”, stelt ANVR-voorzitter Frank Oostdam. “Als je een branche het werken onmogelijk maakt, moet je helpen en steun geven: het is of het één of het ander. Voor andere sectoren die worden beperkt vanwege corona, wordt de tijdelijke steun wel voortgezet. Dit kabinet laat de reisbranche bewust in het moeras zakken.”

‘Minister Blok draait de reisbranche de nek om’
Daarbovenop zei minister Blok dat het herstel van vakantiereizen naar verre bestemmingen nog wel een paar jaar kan duren voordat mensen dat weer gaan doen. “We hebben samen met de ministeries aan het begin van de crisis vele tienduizenden Nederlanders van hun reis teruggehaald tegen hoge kosten voor de reissector”, gaat Oostdam verder. “En uitgerekend minister Blok draait de reisbranche nu de nek om. Met een stijging van het aantal gevaccineerden in Nederland maar ook in andere landen, zou het kabinet de reisbeperkingen moeten versoepelen.”

Enkele dagen geleden kwam ABN-AMRO met een analyse dat hulp aan de reissector zeer verstandig is gelet op het te verwachten komende herstel. Volgens de reisbrancheorganisatie is stopzetting van steun juist nu voor veel ondernemers de nekslag. “De reisbranche maakte ook gebruik van NOW en TVL, weliswaar het laagste percentage van alle sectoren, maar zij heeft zelf ook fors gereorganiseerd. Duizenden werknemers, meer dan dertig procent van het personeel, hebben hun werk in de reissector moeten opgeven”, aldus de ANVR. “Ondernemers hebben (eigen) vermogen in hun onderneming zien verdampen en hebben zich inmiddels tot hun kruin in de schulden gestoken bij de bank, via uitgestelde belastingen en bij het Voucherfonds om het hoofd maar boven water te houden.”

Schrappen oranje reisadviezen wereldwijd
De ANVR blijft erop aandringen dat de reisbeperkende adviezen vanwege corona in ieder geval worden aangepast door te stoppen met de oranje reisverboden voor reizen wereldwijd. “Dit is al gedaan voor Europa; dus waarom niet ook voor landen buiten Europa? De ANVR gaat haar leden op dit punt ondersteunen; uiteraard alleen als de klant de reis wil maken en de reisondernemer de reis goed kan uitvoeren”, sluit Oostdam af.